Pestki i nasiona — źródło cennych składników odżywczych
Pestki i nasiona — źródło cennych składników odżywczych
Wyglądają niepozornie, dlatego często nie zdajemy sobie sprawy, że kryją w sobie wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Pestki i nasiona, bo o nich mowa, to bogate źródło m.in. zdrowych tłuszczów, witamin, minerałów, błonnika, białka, antyoksydantów. Możliwości wykorzystywania ich w codziennej diecie jest mnóstwo — stanowią zdrową przekąskę, a także dodatek urozmaicający smak zup, sałatek, deserów, wypieków czy potraw mięsnych.
Poznaj właściwości niektórych pestek i nasion
- Pestki słonecznika. Zawierają witaminy: E (silny antyutleniacz), B1, B2, B6, PP, a także kwas foliowy oraz minerały - m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, wapń. To skarbnica wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki słonecznika wpływają pozytywnie na wygląd skóry, pracę mięśni (pomagają w walce z ich skurczami), wzmacniają odporność i polepszają koncentrację. Ze względu na dużą ilość fitosteroli pomagają też obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
- Pestki dyni. To przekąska idealna dla mężczyzn, ponieważ zawiera witaminę E, nazywaną witaminą płodności, która poprawia jakość plemników. Zapewnia też cynk, który wpływa na sprawność seksualną panów. Oprócz tego pestki dyni zawierają witaminy A, C oraz z grupy B, a także inne minerały, w tym magnez, mangan, żelazo, fosfor. Kobiety również docenią ich właściwości, gdyż pozwalają utrzymać w dobrym stanie skórę, włosy i paznokcie.
- Pestki granatu. Smaczne zarówno świeże, jak i suszone, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Po przegryzieniu niewielka pesteczka “wystrzela” witaminami B, C i E, minerałami, m.in. potasem, selenem, cynkiem, magnezem, a także polifenolami, beta-karotenem i kwasem tłuszczowym Omega-5. Pestki granatu wspierają procesy regeneracyjne w organizmie, działają odmładzająco i poprawiają stan skóry, (szczególnie trądzikowej, podrażnionej i odwodnionej). Wspomagają procesy metaboliczne — a tym samym odchudzanie. Mogą też pomóc w redukcji nieprzyjemnych objawów związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego czy menopauzy.
- Nasiona chia. Są doceniane przede wszystkim ze względu na korzystny wpływ na trawienie i perystaltykę jelit. Zawierają wiele antyoksydantów, więc chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem. Dostarczają sporo białka, dlatego polecane są osobom na diecie wykluczającej mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, a także chorującym na celiakię. Nasiona chia mają w sobie wiele witamin (A, B, C, E) i minerałów (m.in. wapń, magnez, żelazo, potas, cynk).
- Siemię lniane. Nasze babcie i prababcie doskonale wiedziały co dobre, wykorzystując siemię lniane na wiele różnych sposobów. Po zalaniu wodą nasiona pęcznieją i wydzielają śluz, który działa osłonowo na żołądek i jelita. Siemię lniane w takiej formie jest zalecane przy niestrawności, refluksie czy wrzodach. Oprócz tego napar z siemienia lnianego to sprawdzony sposób na kaszel i podrażnienia jamy ustnej. A to tylko kilka wybranych spośród wielu innych korzystnych właściwości tych niewielkich nasion.
